WPC - Vita Glass Kft

WPC

  1. Mi a WPC műanyag-fa ?

Egy kompozit termék, melyet Japánban találtak fel a 1976-ban melynek összetételében faforgács (több mint 50%-ban) és hulladékműanyag szerepel, mely keveréket stabilizálják az UV sugárzás, a penész és a rovarok ellen.

Melegen préselés és homokfúvatásos típusú készremunkálással az extrudált profilok kinézete hasonlóvá válik a különböző fajtájú fákéval.

2. Mik azok a tulajdonságok, melyek annyira ajánlottá teszik kerti könnyűszerkezetes  építmények alapanyagaként?

A WPC profilok megmunkálására felhasznált szerszámok ugyanazok, mint amiket az asztalosműhelyben használnak. 

A WPC profilokat könnyen ki lehet lyukasztani vagy maratni, egy egyszerű körfűrésszel darabolhatóak és facsavarral rögzíthetőek.  A WPC-ből készült tárgyak rendkívüli módon ellenállnak a nedvességnek, ultraibolya sugárzásnak, penésznek, rovaroknak, alacsony vagy magas hőmérsékletnek. Kérésre a WPC profilokat tűzállósíthatjuk a kezelt fához képest többszörösére növelve az ellenállásukat a lánggal szemben. Ezeket nem szükséges festéssel vagy lakkozással óvni és legkevesebb 15 éves időjárásálló garanciájuk van.  A mechanikus hajlítószilárdságuk háromszor nagyobb, mint az ugyanolyan vastagságú fáé. Azáltal, hogy a profilokat tömegükben festik, a mechanikus kopás nem befolyásolja a felület kinézetét, ahogy ez a laminált termékek esetében történik (melyeket egy felszíni réteggel fednek be).

3. Milyen tárgyak készíthetőek WPC-ből ?

A WPC profilok nagy előnye, hogy jelentősen  nem módosítják a méretüket a fény és a hő hatására, a kitágulási együtthatójuk közel lévén az alumíniuméhoz.

Egy különösen látványos felhasználási területük a korlátfák és járóhidak, ahol a WPC ellenállása a nedvességre és az időjárásra messze meghaladja a fémét, a fáét vagy a műanyagét. Készíthetőek továbbá kerítésoszlop és kerítésdeszka profilok, cserepek, külső lambériák, különösen ellenálló raklapok, ajtó és ablak rendszerek. A kivételes időjárásállóságának köszönhetően a WPC termékek ideális megoldást jelentenek a városi bútorok számára (padok és asztalok parkokban, szemetesládák, virágcserép dísznövények számára, kerítések, gyaloghidak és stégek, nyári filagóriák.)

4. Egyszerű és elérhető

Mivel a WPC-ből készült termékeknek nincs szüksége semmiféle karbantartásra, megspórolva a védőfestéket és a munkadíjat, a kezdeti befektetés (nagyságrendileg megfelel a kezelt fáénak) az első két év után megtérül.

5.Egy környezetbarát anyag

A szerkezetének és összetételének köszönhetõen a WPC nem bocsát ki mérgező gázokat és nem szabadít fel a természetre veszélyes anyagokat (a farostlemez anyagokkal szemben, melyek formaldehid alapú kötőanyagokat használnak).

A WPC nem okoz másodlagos szennyezést, a technológiai hulladékait 100%-ban újra be lehet vezetni a gyártási folyamatba. Tartós időjárásálló képességének köszönhetően a WPC spórol a fával, melynek használati időtartama sokkal rövidebb.